Přidat vlastní recept
Dort Markýza

Dort Markýza

pečení / sladké / dezerty
120 minut
Inspirujte se receptem, který pro nás připravila cukrářka Mária Pexová.

Ingredience

300 gHera
480 ghladká mouka
3 ksžloutek
1 kskypřící prášek
3 lžícezakysaná smetana
3 ksvaječný bílek
200 gcukr moučka
1 kscitrón
nasekané vlašské ořechy
600 mlTatra mléko
5 lžichladká mouka
250 gTatra máslo
1 ksSalko
mandle
2 lžícemed
2 lžícecukr krupice
1 ksvaječný bílek
80 ghořké čokolády
160 gTatra smetana 31 %
80 gbílé čokolády

Postup

1.
Korpus: z mouky, Hery, kypřícího prášku, žloutku a zakysané smetany vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme do tří forem o průměru 26 cm. Do kotlíku dáme 200 g moučkového cukru, vaječné bílky, vymačkáme jeden větší citrón a vyšleháme do jemné pěny, kterou rozdělíme na tři připravené korpusy. Každý korpus s pěnou posypeme nasekanými vlašskými jádry. Pečeme 30 min při 160 stupních.
2.
Krém: 600 ml mléka Tatra si rozdělíme do dvou nádob. Jednu ½ dáme pomalu ohřát, do druhé ½ dáme 5 lžic hladké mouky, pořádně rozmícháme a přidáme do druhé ½ ohřátého mléka a přivedeme k mírnému varu. Poté krém nalijeme do potravinářské folie a necháme vychladnout. Do hotového krému přidáme máslo, Salko a společně vyšleháme.
3.
Na pánvi orestujeme mandle, přidáme 2 lžíce medu, 2 lžíce cukru krupice a jeden vaječný bílek. Necháme vychladnout. 80 g hořké čokolády necháme v teple povolit, přidáme 80 g Tatra smetany na šlehání 31% a promícháme. Na konec nalijeme na dort. To samé uděláme s bílou čokoládou.
Dobrou chuť!

Komentáře


Naše webové stránky používají k poskytování služeb soubory cookie. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie.